Degouve de Nuncques, William

Degouve de Nuncques, William William Degouve de Nuncques

Het oeuvre van William Degouve de Nuncques is een zeldzame combinatie van impressionisme en  symbolisme. Waar sommige schilderijen impressionistische landschappen zijn met een symbolistische lading door hun statische en tijdloze karakter, zijn andere werken meer sprookjestaferelen met een impressionistisch koloriet. Afgezien van enkele maanden tekenacademie is Degouve de Nuncques als schilder vrijwel autodidact. In de jaren '80 woonde hij onder een dak met de belangrijke Nederlandse symbolist Jan Toorop, die hem aanwijzingen gaf. Hij verkeerde in de symbolistisch-literaire kringen van 'La Jeune Belgique'.

Degouve de Nuncques onderging invloed van Jan Toorop en H. De Groux (symbolistisch) en werd in Parijs aangemoedigd door Puvis de Chavannes en M. Denis. Hij had talrijke vrienden in de symbolistische literaire kringen. Kenmerkend voor zijn schilderijen uit de jaren 1890 is de heldere penseelvoering met impressionistische resonnanties die tegelijkertijd symbolistische kunstopvattingen oproept. Van 1900-1902 verbleef hij op Mallorca waar hij zonovergoten landschappen schilderde. Naast diverse symbolistische werken uitgevoerd in donkere kleuren telt zijn oeuvre ook talrijke landschappen van een meer ongedwongen factuur.

 

Literatuur: S. Goyens de Heusch, Het impressionisme en het fauvisme in Belgie, Antwerpen 1998

 

 

Uit Bénézit:

 

 

W. Degouve de Nuncques (1867-1935)

 

Vormde zich zelf, maar wel invloeden van o.a. Jan Toorop en Henry De Groux. Hij exposeer­de voor het eerst in 1890 in Parijs en werd aangemoedigd door o.a. Rodin en Maurice Denis. Was lid van Libre Esthétique. Later schilderde hij decors voor het theater van Maurice Maeter­linck. Hij maakte vele buitenlandse reizen o.a. naar Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Hij woonde tijdelijk in Mallorca en dit beïnvloedde zijn manier van werken. Tussen 1912 en 1913 vervaardigde hij verschillende religieuze werken. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog vluchtte hij naar Holland. Zijn schilderstijl wijzigde daarna naar een meer expressionistische trant. Hij schilderde o.m. landschappen, religieuze onderwerpen en stillevens. Heeft ook enkele portret­ten gemaakt.

 

Musea: o.a. Musée de Belges en Musée de Munich.

 

 

 

  • Naam: William Degouve de Nuncques
  • Geboren 1867
  • Overleden 1935
  • Schilder.

William Degouve de Nuncques

Geboren: 1867.

Overleden: 1935.

Schilder.

Werken van William Degouve de Nuncques (1867-1935)

Winters bosgezicht met spiegelende zon
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Verkocht
Vallée des orangers
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Korenschoven op een bewolkte dag
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Verkocht
De achtertuin
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Le port de Palma
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Soir à Boitsfort
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Citronniers à Marjorque
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Verkocht