Bernardus Johannes Blommers

(Den Haag 1845-1914)

Omdat de vader van Bernard Blommers in Den Haag een drukkerij bezat en hij hem in de zaak zou opvolgen, kreeg hij een opleiding tot lithograaf. Omdat de jonge Blommers meer interesse vertoonde voor de schilderkunst, ging naar de academie in zijn geboortestad. Daar ontmoette hij Willem Maris en maakte hij kennis met Jozef Israels, wat leidde tot een levenlange vriendschap. Israels en Blommers schilderden beiden interieurs, duinlandschappen en zeegezichten met veel figuren, scènes die het boeren- en vissersleven in beeld brachten. Ze oogstten er gedurende hun leven enorm succes mee.

Blommers werkte in Scheveningen, soms ook Zandvoort, in het gezelschap van Philip Sadée. Nadat Scheveningen zich steeds meer tot een badplaats was begonnen te ontwikkelen, nam hij zijn toevlucht tot het ongerepte Katwijk aan Zee, waar hij een atelier liet bouwen. In de herfst bezocht hij Heeze, van waaruit hij met Albert Neuhuys tochten ondernam naar onder meer Bladel. Blommers’ schilderijen en aquarellen werden in zijn tijd zowel nationaal als internationaal zeer gewaardeerd.


Uit Scheen:

B.J. Blommers 1845-1914

B.J. Blommers was leerling van de Academie v. B.K. in Den Haag en van C. Bisschop. Raadgevingen van de Marissen en van J. Israels. Werkzaam in Den Haag en Scheveningen. Schilderde taferelen ontleend aan het vissersleven, interieurs en kinderportretten; heeft ook geetst en geaquarel­leerd. Hij signeerde meestal Blommers. Heeft veel binnen- en buitenlandse onderscheidingen behaald. Was lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam. Gaf les aan A.L.G. Offermans en G.J. Sijthoff.

Tentoonstellingen: o.a. te Amsterdam (1865), Den Haag (1866), Antwerpen (1867).

Musea: o.a. Stedelijk Museum en Rijksmuseum te Amsterdam en Rijksmuseum H.W. Mesdag Den Haag.
 

  • Naam: Bernardus Johannes Blommers
  • Geboren 1845
  • Overleden 1914
  • Schilder.