William Degouve de Nuncques

"Vallée des orangers"

Verkocht
nummer 15178
Kunsthandel Studio2000 Schilderij

William Degouve de Nuncques

Geboren: Monthermé 1867.

Overleden: Stavelot 1935.

Schilder.

Meer Degouve de Nuncques, William

WILLIAM DEGOUVE DE NUNCQUES
Monthermé 1867-1935 Stavelot

VALLÉE DES ORANGERS BALEAREN

Olieverf op doek
39 x 48 cm.
Gesigneerd: rechts onder ‘W.D. de N.’
Verso: Expo 1903 Liste Majorque

Het oeuvre van William Degouve de Nuncques is een zeldzame combinatie van impressionisme en symbolisme. Waar sommige schilderijen impressionistische landschappen zijn met een symbolistische lading door hun statische en tijdloze karakter, zijn andere werken meer sprookjestaferelen met een impressionistisch coloriet. Afgezien van enkele maanden tekenacademie is Degouve de Nuncques als schilder vrijwel autodidact. In de jaren '80 woonde hij onder een dak met de belangrijke Nederlandse symbolist Jan Toorop, die hem aanwijzingen gaf. Hij verkeerde in de symbolistisch-literaire kringen van 'La Jeune Belgique'.

Degouve de Nuncques onderging invloed van Jan Toorop en Henry de Groux (symbolistisch) en werd in Parijs aangemoedigd door Puvis de Chavannes en M. Denis. Hij had talrijke vrienden in de symbolistische literaire kringen. Kenmerkend voor zijn schilderijen uit de jaren 1890 is de heldere penseelvoering met impressionistische resonanties die tegelijkertijd symbolistische kunstopvattingen oproept. Van 1900-1902 verbleef hij op Mallorca waar hij zonovergoten landschappen schilderde. Naast diverse symbolistische werken uitgevoerd in donkere kleuren telt zijn oeuvre ook talrijke landschappen van een meer ongedwongen factuur.

Nadat Degouve de Nuncques in de jaren negentig door Italië had gereisd en vele nachtstukken had gemaakt, waarbij hij in pastel harmonieën in blauwtinten maakte en dromerige sferen opriep, vertrok hij in 1899 naar Mallorca. Samen met zijn vrouw, kunstenares Juliëtte Massin met wie hij enkele jaren eerder was getrouwd, zou hij bijna tweeënhalf jaar op het eiland wonen. Het echtpaar schilderde en tekende alle delen van het eiland: de bloemen en planten, de amandel-, olijf- en citroenbomen, het ruige landschap aan de noordkust. De ongerepte natuur op het eiland bracht een verandering in Degouves manier van schilderen teweeg. Hij schilderde in een ‘bijzonder soort neo-impressionistische techniek: een mengeling van een niet-systematisch pointillisme en naast elkaar geplaatste complementaire kleuren.’ De hier geciteerde Elisée Trenc in het eerder genoemde boek over Degouve, schreef dat de kijker hierdoor trillingen gewaar werd, waardoor de grote Mallorca-panorama’s hun ‘kosmische pantheïstische dimensie’ verkregen. ‘Symbolistische landschapschilderkunst op z’n best’, noemde Trenc het zelfs. Ze zag de reis van Degouve als een initiatiereis, een zoektocht naar de ongerepte, primitieve, oorspronkelijke schoonheid die in de industriële samenleving verloren was gegaan. Net als andere symbolistische kunstenaars probeerde Degouve de moderne samenleving even te ontvluchten, door de ongerepte natuur op te zoeken. Mallorca was rond 1900 een grotendeels vergeten gebied en de uitgelezen plek om ongereptheid te vinden. Na zijn terugkomst in België schreef Degouve: ‘Het wondere eiland, zijn grootse, zonovergoten landschappen, zijn met olijfgaarden bedekte bergen en met amandelbomen bezaaide vlakten, de zee, de rijk geschakeerde harmonie… het is alsof het aards paradijs voor mij verloren is gegaan.’


WILLIAM DEGOUVE DE NUNCQUES
Monthermé 1867-1935 Stavelot

VALLÉE DES ORANGERS BALEAREN

Oil on canvas
39 x 48 cm.
Signed: lower right ‘W.D. de N.’
Verso: ‘Expo 1903 St. Louis L’Isle Majorque’.

Provenance: Private collection, Belgium.

Literature: Hans Wijgergangs, Ronald Feltkamp and Théo Galle, ‘William Degouve de Nuncques online catalogue raisonné’, no. 3.1901.025, illustrated.

The oeuvre of William Degouve de Nuncques is a rare combination of impressionism and symbolism. Some paintings are impressionist landscapes with a symbolic purport and timeless character; other works are more fairy tale-like with impressionist colours. From 1900-1902, Degouve de Nuncques stayed at Mallorca, where he painted sun-drenched landscapes.

Doek

Meer werken van William Degouve de Nuncques (1867-1935)

Soir à Boitsfort
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Citronniers à Marjorque
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Verkocht
Vallée des orangers
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Verkocht
De achtertuin
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Brabant in sneeuw, 1911
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Winters bosgezicht met spiegelende zon
William Degouve de Nuncques (1867-1935)
Verkocht
Korenschoven op een bewolkte dag
William Degouve de Nuncques (1867-1935)