Vaarzon Morel sr., Willem (Wim)

Vaarzon Morel sr., Willem (Wim) Willem (Wim) Vaarzon Morel sr.

Willem Vaarzon Morel

 

Toen Wilhelm Ferdinand Abraham Isaac Vaarzon Morel (1868-1955) in 1904 na enkele buitenlandse reizen neerstreek in Oosterbeek, kwam hij daar in contact met Toorop. De onbemiddelde Vaarzon Morel logeerde in een oud huisje in het kunstenaarsdorp, Toorop logeerde in het deftige Hotel Schoonoord. Niet lang na deze ontmoeting vertrok Vaarzon Morel naar Walcheren. Hij vestigde zich in Veere, de Zeeuwse plaats die als kunstenaarskolonie langer in trek bleef dan Domburg, maar minder modieus was.

Vaarzon Morel was dan ook geen kunstenaar die in artistiek opzicht direct aansluiting vond bij de Nederlandse avant-garde van Toorop en zijn kring. Als bohémien was hij behept met een Zolaïaanse hang naar de zelfkant van de maatschappij. Bij voorkeur zocht hij, net als de ‘Amsterdamse Impressionisten’, naar volksbuurten en bovendien naar typen uit het zigeunerleven en de wereld van het circus en de kermis. Zelden koos hij dus voor het Zeeuwse landschap als onderwerp voor zijn schilderijen, grafiek en tekeningen. Eerder koos hij voor portretten of figuurstukken.

De wat behoudende criticus Albert Plasschaert, die Morels talent weliswaar erkende, roemde vooral zijn dierstudies en tekeningen van Zeeuwse paarden, maar begreep niets van het kleurgebruik in zijn latere werk. In de tekening in potlood die hier getoond wordt (p. 6), gebruikte Vaarzon Morel een rijke schakering aan kleuren, zonder dat dit op ons storend werkt. Het is eerder een artistieke kwaliteit, Het meisje, geconcentreerd in zichzelf gekeerd, is weergegeven in een techniek die de tekenkunst van Toorop in herinnering brengt.

Vaarzon Morel heeft tevens geëtst en gelithografeerd en ontwierp als tekenaar reclameplaten en affiches. Werken van hem bevinden zich in het Museum Mesdag in Den Haag en het Zeeuws Museum te Middelburg.

 

  • Naam: Willem (Wim) Vaarzon Morel sr.
  • Geboren 1901
  • Overleden 1982
  • .

Willem (Wim) Vaarzon Morel sr.

Geboren: 1901.

Overleden: 1982.

Werken van Willem (Wim) Vaarzon Morel sr. (1901-1982)

Veere
Willem (Wim) Vaarzon Morel sr. (1901-1982)
Verkocht
Aangemeerde boten in de haven van Veere
Willem (Wim) Vaarzon Morel sr. (1901-1982)
Verkocht
Venetie
Willem (Wim) Vaarzon Morel sr. (1901-1982)
Verkocht