Vasily Shulzhenko

"Fishing with a drag net"

Verkocht
nummer 12559
Kunsthandel Studio2000 Schilderij

Vasily Shulzhenko

Geboren: Moscow 1949.

Dit artikel verscheen in het Studio 2000 magazine 2010/2

Het leven is grotesk

Vasily Shulzhenko (1949) verbeeldt het leven zoals het is. En volgens de Russische kunstenaar is het leven grotesk, met een tint van absurditeit. Dit groteske en absurde zou eigenlijk niet gevangen kunnen worden in een beeld, maar toch zien we dat Shulzhenko er zeer dichtbij in de buurt komt.

 Shulzhenko studeerde in 1972 af aan het Polygrafisch Instituut in Moskou. Sindsdien nam hij deel aan talloze exposities in Rusland en was hij lid van de Moscow Regional Union of Artist (MOSKh). Vanaf 1990 stelde hij zijn werk ook buiten Rusland tentoon. Tegenwoordig bevindt zijn werk zich in de verzamelingen van verschillende Russische musea en in Amerikaanse en Europese collecties.

De eigenzinnige Rus was tot 1986 op zoek naar een eigen stijl. Hij leerde van grote meesters uit Noord-Europa als Jan van Eyck, Hans Memling, Rogier van der Weyden en Pieter Brueghel en van de Russen Venetsianov, Soroka en Solomatkin. Zijn vaardig geschilderde werk sprak het publiek aan, maar voor Shulzhenko was het niet afdoende. De schilder zegt zelf dan ook dat zijn eerste originele en interessante werk ontstond tussen 1986 en 1989. Dit waren voornamelijk gestileerde genrestukken – van feesten, bruiloften en begrafenissen – die het dagelijks leven in Russische steden en dorpen verbeeldden. Shulzhenko schilderde zijn landschappen in deze periode alsof ze waren gefotografeerd met een wijde hoeklens, of juist bolvormig met pittoreske speelgoedhuisjes, lantaarnpalen en bomen. Hij gaf de luchten een schelle azuurtint en maakte witte, krullerige wolken. Hoewel de landschappen sereen aandoen, is de sfeer in de schilderijen allesbehalve sereen te noemen, en doet ze zelfs luguber aan.

Met zijn karakteristieke schilderijen werd Shulzhenko beroemd; zijn werken waren zeer geliefd bij verzamelaars in Rusland, maar ook in Amerika, Italië, Frankrijk en Duitsland. Hij had eindeloos kunnen blijven variëren in thema en motief, maar Shulzhenko voelde dat dit gelijk zou staan aan artistieke zelfmoord. Hij verwierp daarom zijn stijl. Er worden ook wel parallellen getrokken tussen Shulzhenko’s stijlverandering en achteruitgang van de Russische levensstandaard. Er was geen hoop op verbetering voor de Russen, en in een dergelijk klimaat waren serene genrestukken niet meer op hun plaats. Al snel kwam er een nieuwe Shulzhenko tevoorschijn. Het azuur van de lucht en het groen van de weiden vervaagde, en zijn kleurenpalet werd bijna monochroom: hij gebruikte vooral zwart, grijs en wit met blauwe en groene streken. Het gladde oppervlak van het doek maakte plaats voor grove en ongelijkmatige texturen. De belangrijkste verandering vond echter plaats in de weergegeven wereld van de kunstenaar. Shulzhenko ging de verschoppelingen uit de samenleving verbeelden: zwervers, prostituees, alcoholisten, gekken…

Het resultaat is de verbeelding van het huidige Rusland, dat beroofd en hongerig, bezoedeld en aangetast is door zijn leiders. Het zijn geenszins lichtvoetige afbeeldingen: het zijn beelden die symbool staan voor de gevallen wereldstatus van Rusland, en voor de verwarring van de bevolking die ontstond door de overgang van het communisme naar het kapitalisme.

 

Hoewel de werken een gevoel van afschuw, verdriet of onwennigheid kunnen oproepen, houden de schilderijen de blik vast en zetten ze aan tot nadenken. Shulzhenko bereikt dit door de grote technische vaardigheid waarmee hij de werken, net als vroeger, maakt en door de geregelde aanwezigheid van zwarte humor in de werken. Daarnaast zijn alle elementen in de schilderijen, ondanks hun monsterachtigheid, werkelijkheidsgetrouw. Het is een werkelijkheid waarvan we wel weten dat die er is, maar waarvan we doen alsof deze niet bestaat.

Meer Shulzhenko, Vasily

 


Jaar: 1990
Prijs: Prijs op aanvraag
Techniek: Olieverf doek
Afmetingen: 186x120

Wasily Shulzhenko is born in Moscow 1949. In 1972 graduated from the Moscow Polygraphic Institute. Since than a participator of art exhibitions and a member of the mocow Reginal Union of Artist (MOSKh). Shulzhenko's works are exhibited in private collections in Russia, the USA, Italy, France, Finland and Holland.

 

Olieverf op doek

Meer werken van Vasily Shulzhenko (1949-)

De droom van de matroos
Vasily Shulzhenko (1949-)
Verkocht
Street
Vasily Shulzhenko (1949-)
Verkocht
Fishing with a drag net
Vasily Shulzhenko (1949-)
Verkocht