Gijs Bosch Reitz

Geboren: Amsterdam 1860.

Overleden: 1938.

GIJS BOSCH REITZ 
Amsterdam 1860-1938

HANDWERKENDE VROUW, RUNSWICK

Olieverf op paneel
28 x 37,5 cm.
Gesigneerd: met monogram

Toen hij in zo’n zomer met zijn vrienden Engeland aandeed – hij was een van de eerste Nederlandse schilders die de Engelse kunstenaarsdorpen bezocht – maakte hij studies aan de kust van Runswick. Hij kon uitwerken wat hij even daarvoor had geleerd, zo blijkt uit zijn notities over het werken daar: ‘In tegenstelling met Katwijk is hier alles zeer kleurig, wat mogelijk gelukkig werkte, door mij meer broken colours te doen gebruiken en daardoor minder zwarte eentoonige schetsen te maken. Dit was trouwens een resultaat van mijn werken onder Harrison l.l. winter in Parijs, evenzoo het meer trachten weer te geven van de impressie, een hoofdpunt te fixeeren en de rest als out of focus, meer vague en zonder accenten te behandelen.’

Gijs Bosch Reitz werd opgeleid voor de handel en was daarin tot zijn 23ste jaar actief, voor hij besloot zich aan de kunst te wijden. Hij volgde opleidingen in München en Parijs, woonde en werkte kort in Katwijk en reisde vervolgens naar Yorkshire en St. Ives, en later naar Amerika en Japan. Op zijn reizen zocht hij de landelijke oorden, en in Japan maakt hij een diepgaande studie van porselein en prentkunst.

Bosch Reitz had zich in de jaren negentig gevestigd in Laren, waar hij veel samenwerkte met zijn vrienden Hart Nibbrig en Roland Holst. Zijn schilderijen, waarin hij koos voor een decoratieve stijl met duidelijke contouren, vertonen een sterke persoonlijke stijl en zijn niet te vergelijken met die van andere schilders die in de werkten in de omgeving van Laren.

Het oeuvre van Bosch Reitz is niet groot: de schilder werkte langzaam – zijn nauwkeurig bestudeerde figuren en voorstellingen vergden aandacht en tijd – en verkeerde omdat hij vermogend was in een luxepositie waarin hij zijn werk niet hoefde te verkopen. Die financiële onafhankelijkheid zorgden ervoor dat de kunstenaar geen concessies hoefde te doen aan wat of hoe hij wilde schilderen.


 

GIJS BOSCH REITZ 
Amsterdam 1860-1938

HANDWORKING WOMAN, RUNSWICK

Oil on panel
28 x 37,5 cm.
Signed: with monogram

Meer werken van Gijs Bosch Reitz 1860-1938

Waterval Japan
Gijs Bosch Reitz 1860-1938
Tuin van Versailles
Gijs Bosch Reitz 1860-1938
Handwerkende vrouw, Runswick
Gijs Bosch Reitz 1860-1938
Iris
Gijs Bosch Reitz 1860-1938
Verkocht
Boslaan
Gijs Bosch Reitz 1860-1938
Verkocht
Trianon sous bois, Versailles
Gijs Bosch Reitz 1860-1938
Verkocht