William Henry Singer

(Pittsburgh, Pensylvania 1868 - 1943 Olden, Norway)

De Amerikaanse schilder William Singer vond zijn inspiratie bij de Noorse Fjorden. Daar zag hij ‘de religie van de schoonheid’ aldus de kunstenaar. Singer groeide op tussen de roetwolken van de stad Pittsburg in Pennsylvania. De Singerfamilie had een goedlopend ijzerbedrijf waarvan de bedoeling was dat William de zaak zou overnemen. William daarentegen had meer belangstelling in de schilderkunst en vertrok met zijn vrouw Anna naar Parijs. Hier zag hij het werk van Anton Mauve en Albert Neuhuys, wat hem deed besluiten om naar het Gooische Laren te verhuizen.

In Laren nam het echtpaar Singer in1901 intrek in Hotel Hamdorff. De Singers hadden zich snel gevoegd in de bruisende kunstenaarskolonie wat het Gooi in deze tijd was. Zij lieten een villa bouwen en William schilderde enkele Gooische landschappen. Toch mocht deze levendige omgeving mocht hem niet inspireren.

Tijdens de zomermaanden bezochten zij regelmatig hun Noorse-Amerikaanse vriend Martin Borgard in Noorwegen. William Singer was diep onder de indruk van de overweldigende natuur. De rust en eenzaamheid in de natuur. Het hetgeen naar waar zijn schildershart altijd op zoek naar was geweest, een groot contrast met zijn geboortestreek en het Gooi.

Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog, toen de kunstenaar en zijn vrouw niet meer terug konden naar Laren, besloten zij zich in Noorwegen te vestigen. In het plaatsje Olden vond hij alles naar wat hij op zoek was: bergen, watervallen, rivieren en valleien. Alhoewel hij ook veel studie,s maakte alvorens het thuis op doek te zetten, kon hij hier ook goed plein-air schilderen. Singer werkte gedisciplineerd, van ‘s morgens vroeg tot ver in de avond, liefst in stille afzondering. Eenzaamheid was voor hem niet alleen een manier van werken, maar ook een bewust onderwerp.

Singer formuleerde zijn liefde voor de omgeving als volgt: (…) in dit kleine paradijs, ver van de jachtende mensheid hoopte ik mijn eenvoudig leven door te brengen en midderwijl mijn werk meer en meer te vullen met de diepe bekoring en de romantiek van het grote land van de oude Vikings.’

In zijn schilderijen probeerde Singer deze essentie weer te geven door bepaalde aspecten te vergroten en anderen weg te laten. Het kleurgebruik van Singer is ingetogen en de verf vaak dun op het doek gezet.

Veel van de schilderijen van Singer vonden zijn aftrekmarkt in Amerika. Het opvallende vierkante formaat was geliefd bij Amerikanen. Het deed hen denken aan de Franse Impressionisten. Tevens zou optisch het gevoel versterken dat je als toeschouwer zelf in het doek staat. De Singers zelf waren ook fanatieke kunstverzamelaars. Ze hadden een grote collectie met onder andere Aziatische kunst en kochten in Laren veel werk aan van bevriende kunstenaars. Na de dood van William, richtte Anna het Singermuseum op waar nog steeds de schilderijen van William en hun kunstverzameling getoond worden.

Dit artikel verscheen in het Studio 2000 magazine, 4/2014.