Piet van der Hem

(Wirdum (Leeuwarden) 1885-1961 Den Haag)

Piet van Der Hem is geboren in het Friese plaatsje Wirdum in 1885. Na het behalen van de tekenakte op de de Rijkschool voor Kunstnijverheid volgt hij tot 1907 de dagopleiding aan de Rijksacademie.Van der Hem maakt tijdens zijn leven deel uit van de Nederlandse kunstwereld. In de jaren 1909-1914 maakt hij deel uit van het Amsterdamse Luminisme,waar ook Mondriaan,Sluyters, en Gestel behoren. Het luminisme maakt de kunstenaars mede ontvankelijk voor de stroom van nieuwe impulsen uit het buitenland en stimuleert de veelzijdige ontwikkeling van de moderne kunst. Van der Hem maakt zich na een aantal jaren los van de Amsterdamse avant-garde en richt zich op portretschilderen en het maken van toegepaste grafiek. In de loop van de jaren schildert hij veel portretten van bekende vooraanstaande mensen. Van der Hem staat daarnaast bekend van het maken van politieke prenten die in de Haagsche courent in de jaren 30 geplaatst worden. In 1961 overlijd Van der Hem.

Volendam was, met zijn specifieke vissersleven, aan het begin van de twintigste eeuw een trekpleister voor veel kunstenaars. De haven, vissers en klederdracht maakten Volendam tot een zeer gewild onderwerp, zelfs ook voor vele buitenlandse schilders. Piet van der Hem (1885-1961) kwam in 1917 na zijn buitenlandse omzwervingen terecht in Hotel Spaander. ‘Enigszins noodgedwongen’ naar eigen zeggen. De kunstenaar kon niet meer in zijn levensbehoefte voorzien. Alida Spaander zei hierop: ‘Waarom kom je niet bij ons? Ik heb een mooi atelier voor je en de pot is hier nog best.’ Leendert en Alida Spaander runden dit hotel samen met hun zeven dochters. Regelmatig dosten zij hun dochters in de plaatselijke klederdracht ten behoeve van de kunstschilders die in het hotel kwamen logeren. Leendert Spaander wist een mooie kunstcollectie bij elkaar te verzamelen.

Piet van de Hem kende de mensen uit Volendam die hij schilderde persoonlijk. In zijn portretten wist hij hun trots maar ook hun kwetsbaarheid weer te geven. Een voorbeeld hiervan is de oude vissersvrouw ‘Greetje’. De gelaten gezichtsuitdrukking en het expressieve kleurgebruik zijn kenmerkend voor zijn werk in deze periode.

Het verblijf in Volendam wordt gezien als een keerpunt in zijn werk. De elegante en luchtige sfeer die zijn werk kenmerkte uit de periode hiervoor verdwijnt geheel en maakt plaats voor een ernstiger en expressief en karakter. H. de Boer schrijft hier in 1918 over: ‘Er is meer tragische grootheid in zijn werk gekomen, er spoken hem diepere, ernstiger levensproblemen door het hoofd, welke raadselen hij zoekt om op te lossen. Tegelijkertijd is daarmee zijn techniek veranderd: de lijn is sythetischer geworden, de kleur heeft een symbolische kracht van uitdrukking zeker gewonnen. En het zoeken naar een expressieve, monumentale stijl met zijn cirkelende, gesloten vormen, manifesteert zich overal.’

Na de twee jaar dat van der Hem in Volendam verbleef komt het zwaartepunt in zijn werk op portretschilderen te liggen. Hij verhuist naar Scheveningen en oogst al snel veel waardering en schildert in de loop der jaren vele bekende en vooraanstaanden zoals het koningshuis.