Maria Elisabeth Georgina (Lizzy) Ansingh

(Utrecht 1875-1959 Amsterdam)

Lizzy Ansingh is afkomstig uit een gerespecteerde familie die verschillende kunstenaars heeft voortgebracht. Zij werd in 1875 in Utrecht geboren. Als kind tekende zij in het atelier van haar tante Thérèse Schwartze, met wie ze een tijdlang een sterke band had, maar ook engelen en bijbelse voorstellingen.

Op haar 18de bezocht ze de academie in Amsterdam, schilderde portretten en scènes met poppen en al vroeg exposeerde zij op de tentoonstelling Werk van Levende Meesters in het Stedelijk Museum. Poppen en hun sprookjesachtige droomwereld hebben Lizzy Ansingh haar leven lang geboeid. Met haar poppenschilderijen werd zij het bekendst. Ze vond poppen even interessant als levende modellen, verklaarde ze eens. De poppenwereld vormde haar specialiteit, maar was niet haar enige onderwerpkeuze. Ze schilderde ook landschappen, portretten en stillevens, die in feite haar grote kracht waren. Ook als illustratrice en lithografe probeerde ze haar talenten en zeker niet te vergeten als schrijfster. Lizzy Ansingh was een van de meest productieve Amsterdamse Joffers. Ze was bijzonder geestig en actief in het verenigingsleven. In 1959 stierf ze, 84 jaar oud.

Uit Scheen:

L. Ansingh (‘Lizzy’) 1875-1959

Woonde en werkte in Amsterdam. Kreeg de eerste lessen van haar tante Th. van Duyl-Schwart­ze, daarna leerlinge van de Rijksacademie te Amsterdam (1893-1897) o.l.v. o.a. N. van der Waay. Schilderde, tekende en lithografeerde stillevens, portretten, poppen, dieren en stadsgezichten. Behoorde tot de zgn. ‘Amsterdamse Joffers’. Was lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam en ‘St. Lucas’ te Amsterdam en van ‘Pulchri Studio’ in Den Haag. Gaf les aan o.a. M.E. Deinum.

 

Tentoonstellingen: ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam (1950).
Musea: o.a. Haags Gemeentemuseum, Singer Museum Laren en Centraal Museum Utrecht.
 

  • Naam: Maria Elisabeth Georgina (Lizzy) Ansingh
  • Geboren 1875
  • Overleden 1959
  • Schilder.