Lodewijk Franciscus Hendrik (Louis) Apol

"Winterlandschap"


nummer 14996
Kunsthandel Studio2000 Schilderij

Louis Apol

Geboren: Den Haag 1850.

Overleden: Den Haag 1936.

Schilder.

Meer Apol, Louis

LODEWIJK FRANCISCUS HENDRIK (LOUIS) APOL
Den Haag 1850 – 1936

WINTERTIJD

Olieverf op doek
91 x 71,5 cm.
Gesigneerd en gedateerd: links onder
Verso: etiket Francois Buffa & Fills
Nr. 177MK

Herkomst: Particuliere collectie, Nederland; François Buffa & Fills. 

Louis Apol is dé Haagse School-schilder van de winterlandschappen. Apol vond zijn landschappen in de omgeving van Den Haag en Arnhem. Hij schilderde winterlandschappen die stemmingsbeelden zijn waarin hij de sfeer van de romantiek combineerde met de techniek van het impressionisme. De aandacht ligt voornamelijk op de natuur en minder op de figuren. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. Frans Halsmuseum, Haags Gemeentemuseum, Centraal Museum Utrecht en Boijmans -van Beuningen.

Zoals Mesdag de Haagse School-schilder is van de zeegezichten, zo is Apol die van de winterlandschappen. Zijn landschappen vond Apol in de omgeving van Den Haag en Arnhem. Met soms in de lucht de zacht oranje gloed van de avondzon, zijn de winterlandschappen stemmingsbeelden die de sfeer van de romantiek verenigen met de techniek van het impressionisme. De mens speelt een ondergeschikte – of soms geen enkele – rol: alle aandacht gaat uit naar de natuur. Apol kreeg al vroeg privéles in schilderen. Van koning Willem III ontving hij een studiebeurs om zijn talent verder te ontwikkelen. Vanaf 1869 nam Apol deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zijn winterlandschappen werden regelmatig bekroond.


LODEWIJK FRANCISCUS HENDRIK (LOUIS) APOL
The Hague 1850 – 1936

WINTERLANDSCAPE
Velp 

Oil on canvas
91 x 71,5 cm.
Signed and dated: lower left
Verso: etiquette Francois Buffa & Fills
Nr. 177MK

Provenance: Private collection, The Netherlands; François Buffa & Fills.

Lodewijk Franciscus Hendrik (Louis) Apol is well known as the painter of the winter landscapes. He painted landscapes in the neighbourhood of the city The Hague and Arnhem. Apols winter landscapes reflects some mood that result in an atmosphere of Romanticism with the technique of Impressionism. Sometimes he painted the soft orange glow of the evening sun in the air. All the attention goes to nature. From King William III he received a scholarship to further develop his talent. From 1869 Apol took part in exhibitions at home and abroad. His winter landscapes were regularly crowned.

Olieverf op doek

Meer werken van Louis Apol (1850-1936)

Winterlandschap
Louis Apol (1850-1936)
Verkocht
Haven Rotterdam
Louis Apol (1850-1936)