Dufy, Jean

Dufy, Jean Jean Dufy

Onder invloed van het kleurrijke werk van Matisse verruilde Jean Dufy zijn kantoorbaan in Le Havre voor het kunstenaarschap. Hij verhuisde naar Parijs, waar hij in contact kwam met belangrijke kunstenaars als Derain, Braque, Picasso en Apollinaire. Hij werd opgeroepen voor het leger maar bleef ook toen schilderen.

In 1920 keerde hij terug naar Parijs en werd de buurman van Georges Braque op Montmartre.

Dit was de tijd van de eerste tentoonstellingen en de eerste erkenning.

De tijd ook dat hij zijn gevoel voor muziek paarde aan zijn kleurgevoel en schilderstalent

en schilderijen maakte van musici en orkesten, gecomponeerd als een muziekstuk.

Het latere werk van Jean Dufy vertoont twee kenmerkende elementen: Zijn onderwerp bij uitstek is de stad Parijs in al haar facetten en in zijn palet domineert het blauw.

In zijn eigen tijd was Jean Dufy vooral geliefd in Frankrijk en de Verenigde Staten; tegenwoordig geniet hij wereldwijde faam.

 

 

Uit Bénézit:

 

 

J. Dufy (1888-1964)

 

Uit een gezin van negen kinderen was hij de jongste broer van Raoul Dufy. Het familiaire milieu waarin hij opgroeide stond open voor allerlei vormen van kunst waaronder m.n. muziek. Hij werd aangemoedigd door Raoul Dufy en Othon Friesz en begon als leerling van de Ecole des Beaux-Arts in Havre. Later werd hij leerling van zijn broer Raoul in Parijs. Hij maakte reizen naar o.a. Europa en Noord Afrika. De Eerste Wereldoorlog legde zijn schilderwerk­zaamheden enige jaren stil. Vanaf 1920 hield hij weer tentoonstellingen o.a. in Salon d’Automne. De vergelijking met de werken van zijn broer Raoul was onvermijdelijk, toch aquarelleerde hij meer. De onderwerpen waren daarentegen vrijwel gelijk; gezichten op Parijs, circustaferelen, stranden en orkesten. 

 

  • Naam: Jean Dufy
  • Geboren Le Havre Frankrijk, France 1888
  • Overleden Boussay 1964
  • Schilder.

Jean Dufy

Geboren: Le Havre Frankrijk, France 1888.

Overleden: Boussay 1964.

Schilder.

Werken van Jean Dufy (1888-1964)

Cintra Portugal
Jean Dufy (1888-1964)
Verkocht
Bouffon
Jean Dufy (1888-1964)
Verkocht
Orchestre
Jean Dufy (1888-1964)
Verkocht
Haute Ecole Academique
Jean Dufy (1888-1964)
Verkocht