Zonder titel

Cremer, Jan (meer)

"Zonder titel"

Kunsthandel Studio2000 nummer 12597

Verkocht
Schilderij

Jan Cremer

Geboren: Enschede 1940.

Meer Cremer, Jan

 

Zonder titel

 


Jaar:
Afmetingen: x

(Enschede 1940)

Jan Cremer werd in 1940 geboren in Enschede. Na een verblijf in Arnhem – waar hij na een semester de Academie voor Beeldende Kunsten moest verlaten – vertrok hij begin 1957 om als marinier en op de wilde vaart, voornamelijk naar Rusland, te werken. In 1958 studeerde Cremeer enkele maanden aan de Vrije Academie (Den Haag) en later dat jaar reisde hij naar Italië, om na omzwervingen aan het eind van de zomer in 1958 in Parijs te arriveren.

Niet lang daarna belandde hij in de Rue Santueil, waar Bram Bogart, Corneille, Dora Tuinman, Lotti van der Gaag en Kees van Bohemen destijds een studio hadden. Cremer werkte als assistent van Bogart en kreeg ook les van hem. Aan het einde van dat jaar kwam Cremer terug naar Nederland en betrok hij een studio in Den Haag. Hier won hij de Jacob Marisprijs (1960). Een jaar later ging hij met een beurs terug naar Parijs. Tussen 1961 en 1963 verbleef de kunstenaar op Ibiza, waar hij verbonden was aan de ‘Grupo Ibiza’. Tevens maakte hij reizen naar Noord-Afrika. Nadat hij even was teruggekeerd in Den Haag – waar hij freelance als reporter voor de Haagse Post werkte – verbleef hij tussen 1964 en 1976 in New York. Hij woonde hier in het Chelsea Hotel, waar vanaf de jaren vijftig veel kunstenaars verbleven – en schilderde hier voor het eerst het Hollandse landschap, waaronder de tulpenvelden. Dit kleurrijke en strak gecomponeerde realisme vormde een breuk met het abstract-expressionistisch werk dat Cremer in de jaren daarvoor maakte. Het Hollandse landschap zal blijven terugkeren in zijn werk, naast de onherbergzame gebieden in Siberië en Mongolië, waar Cremer veelvuldig naar afreisde, en het Zuid-Franse en Italiaanse landschap. Gedurende vier jaar woonde Cremer elk eerste kwartaal in Malibu, waar hij in Hollywood werkte. Daarnaast verbleef hij in deze jaren ook in Wellfleet (Massachusetts), Parijs, Zuid-Amerika, Amsterdam en Londen.De kunstenaar Jan Cremer is net zo veelzijdig als zijn reislustig bestaan: hij staat onder meer bekend als beeldhouwer, collagekunstenaar, graficus, schilder, fotograaf en (roman)schrijver. Enkele sprekende voorbeelden: in 1957 schilderde Cremer de eerste van een serie doeken die bekend zouden worden als ‘Peinture Barbarisme’; in 1964 schreef hij de roman ‘Ik, Jan Cremer’; in New York werkte Cremer als editor in chief voor het popmagazine Hullaballoo en als fotograaf voor het meisjesblad Nugget; hij schreef enkele toneelstukken.

Als schilder werkte Cremer aanvankelijk onder de invloed van Cobra, maar Wim Beeren die in 1958 een prent aankocht voor het Haags Gemeentemuseum schreef dat Cremers werk juist ook iets authentieks vertoonde, dat wees naar een ‘groeiende vrijheid in de beeldende kunst’.

Cremers grafisch oeuvre bestaat uit ruim 250 prenten, die tentoongesteld zijn op vele internationale tentoonstellingen.

 

Meer werken van Jan Cremer (1940-)

Zonder titel
Jan Cremer (1940-)
Verkocht