Dijkstra, Johan

"Dorpsstraat Ameland"


nummer 15342
Kunsthandel Studio2000 Schilderij

Johan Dijkstra

Geboren: Groningen 1896.

Overleden: Groningen 1978.

Schilder.

Meer Dijkstra, Johan

JOHAN DIJKSTRA
Groningen 1896-1978

DORPSTRAAT AMELAND

Wasverf op doek
73 x 98,5 cm.
Gesigneerd: rechts onder ‘Johan Dijkstra’

Johan Dijkstra wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars (en medeoprichter) van De Ploeg in Groningen, een groep schilders die inspiratie vond in het expressionisme. De kunstenaars wilden aangeven dat er zich op kunstgebied in Groningen iets nieuws ontwikkelde en ze richtten op 1 mei 1918 de Groninger Kunstkring De Ploeg op. Jan Altink, de bedenker van de naam, wilde de Groninger kunst gaan ontginnen en dacht daarbij aan het omwoelen van de aarde door een ploeg. De Ploeg-schilders begonnen te experimenteren met kleur, wasverf en expressieve vormen.  De terugkeer van Jan Wiegers van een verblijf in Davos, Zwitserland, in 1921 zorgde hierbij voor een impuls. Met financiële steun van de Ploeg-leden had hij een jaar in een sanatorium doorgebracht. Hij maakte er kennis met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner, de voorman van de groep Die Brücke. Wiegers bracht zijn enthousiasme voor Kirchners beeldtaal mee naar Groningen, waar een expressionistische voorhoede ontstond met naast Wiegers zelf kunstenaars als Jan Altink en Johan Dijkstra.

Dijkstra werd opgeleid in Groningen en aan de Rijksacademie van Amsterdam en maakte aanvankelijk illustraties en reclamewerk. Na Wiegers’ terugkeer begon hij te experimenteren met kleur en techniek. Tot 1923 schilderde hij een aantal gepointilleerde stukken met een sterk kleurgebruik. Hij werd beïnvloed door Franse en Vlaamse kunstenaars, wier werk hij zag op tentoonstellingen. Het werk van Vincent van Gogh liet sporen na in stilistisch opzicht en wat betreft de onderwerpen: hij maakte veel taferelen van het landleven. Hierna trad er een duidelijke verandering op in zijn werk; hij ging voornamelijk in wasverf schilderen en zijn stijl werd expressionistischer. Daarnaast begon hij te publiceren over kunst. Aan het einde van de jaren twintig nam de expressionistische invloed in zijn werk af.


JOHAN DIJKSTRA
Groningen 1896-1978

VILLAGE STREET AMELAND
1925-1928

Wax paint on canvas
73 x 98,5 cm.

Provenance: Private collection, The Netherlands.

Johan Dijkstra style was inspired by the work of Van Gogh and the Luminists in the early twenties. His paintings develop between 1921 and 1924 entirely in line with this great master from almost monochrome dark to pointillist. He stood outside the expressionism of the other Ploeg members, who, like Jan Wiegers, had become acquainted with the art and ideas of E.L. Kirchner, but at first they followed Dijkstra with more enthusiasm and fidelity. Dijkstra always choosed his subjects from Groningen's rural or urban life; he also painted portraits of fellow Ploeg members. The same themes are reflected in his chart, with which he, already experimenting, reached a high level.

 

Village street Ameland is an example of his more expressionistic period, where he worked with lively colors in a wax technique to express his emotions on the canvas.

KunstvormOlieverf op doek

Meer werken van Johan Dijkstra (1896-1978)

Dorpsstraat Ameland
Johan Dijkstra (1896-1978)
Landschap met korenveld
Johan Dijkstra (1896-1978)
Landschap bij Aduard
Johan Dijkstra (1896-1978)
Huize Esserberg, Haren 1928
Johan Dijkstra (1896-1978)
De witte molen in Ten Boer, ca. 1930
Johan Dijkstra (1896-1978)