Kleur, expressie en menselijke dramatiek. Volgens de bekende kunstverzamelaar Pierre Alexandre Regnault voldeed het werk van Quirijn van Tiel aan deze belangrijke criteria voor kunst. Aanvankelijk schilderde Van Tiel donkere expressionistische landschappen met dieren en boeren.
Geïnspireerd door renaissance kunstenaar Jeroen Bosch (1450-1516) en onder invloed van de naderende oorlogsdreiging veranderde Van Tiel zijn stijl, in wat hij zelf zijn ‘fantastische periode’ noemde. Kleine figuurtjes, ruïnes, vervallen dorpen met omgevallen pilaren, dieren (karkassen), levensgrote gebroken koffiepotten,
kachelpijpen, schommelende lampen en grafstenen met een dreigende en onheilspellende thematiek deden zijn intrede.
Na 1947 verliet Van Tiel de donkere periode en koos voor een lichtvoetigere stijl. Deze zogeheten ‘poëtische periode’ kenmerkte zich door droombeelden en fantastische voorstellingen in felle, lichte kleuren als geel en blauw.
De kunstenaar kreeg de waardering van zijn collega’s, en zijn werk werd opgenomen in verschillende museale collecties. Desondanks lijkt hij in de vergetelheid te zijn geraakt. Studio 2000 probeert hier verandering in te brengen
en besteedt aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar.
De tentoonstelling loopt van 24 februari tot en met 6 april 2019.
‘Clown op palet’ is slechts één voorbeeld van het bijzondere oeuvre van Quirijn van Tiel. Dit en veel meer werk is te zien tijdens de grote opening op zondag 24 februari 2019 om 15.00 uur in de galerie aan de Dorpsstraat in Blaricum.