Worff Smitt, Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der

Worff Smitt, Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der Worff Smitt

Micha Landt

 

Naar alle waarschijnlijkheid door hun gemeenschappelijke vriendschap met de in het Gooi woonachtige schilder Otto van Rees (1884-1957) leerden Charles Eyck en Micha Landt elkaar kennen. Micha Landt was het pseudoniem van de Utrechtse schilderes Hermanna Cornelia Johanna Smitt (1912-1954). Geheel tegen de wens van haar ouders in legde zij zich na enkele jaren modetekenen aan de Haagse Academie toe op schilderen.

In Van Rees, die op zijn beurt een leerling was geweest van Jan Toorop (1858-1928), vond zij een geschikte leermeester. Door haar contacten in de Utrechtse kunstwereld werd zij lid van Kunstliefde, maar zij exposeerde onder andere ook bij Cris Achterbers 'Consthuys' te Arnhem. Tezamen met Van Rees exposeerde ze in 1950 een keer in Heerlen bij boekhandel Winants.

Aanvankelijk legde zij zich toe op bloemstillevens en portretten. Later ontstonden vooral stillevens, interieurs, landschappen, ook dierenstudies, maar nog zelden portretten. Haar landschappen voerde zij meestal uit in pastel. Daarbij had zij een voorliefde voor het Limburgse landschap, gestimuleerd door haar warme vriendschap met de in Valkenburg wonende Charles Eyck en diens vrouw Karin. Mogelijk door dit contact werd zij ertoe aangezet om voor een winkelmagazijn decoratieve wandschilderingen uit te voeren. In de winter van 1950-51 verliet zij Utrecht voorgoed om zich te vestigen op kasteel Kaestert in Canne bij Maastricht. In de zomer van 1953 trad zij in het huwelijk met W. van der Worff en vestigde zij zich in Lunteren. Een jaar na haar dood organiseerde Kunstliefde voor haar een eretentoonstelling met haar werk.

Het bloemstilleven dat Studio 2000 van haar in de collectie heeft, dateert uit de periode van voor Micha Landts huwelijk, vermoedelijk uit de jaren dertig. Het schilderij is met vaardige hand geschilderd in een expressionistische stijl. Het onderwerp is niet nauwgezet realistisch weerge¬geven en de kunstenares heeft zich zichtbaar uitgeleefd in techniek. De vaas en de achtergrond bouwde zij op met dun opgebrachte grijs- en roodtinten. De bloemen, daarentegen, zijn weergegeven in een zeer spontaan handschrift van snelle toetsen; het wit en geel ‘hoogde’ zij met trefzekere dotjes. Het boeket krijgt verder textuur doordat zij met de achterkant van haar penseel hier en daar in de nog natte verf ‘tekende’.

  • Naam: Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der Worff Smitt
  • Geboren 1912
  • Overleden 1954
  • Schilder.

Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der Worff Smitt

Geboren: 1912.

Overleden: 1954.

Schilder.

Werken van Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der Worff Smitt (1912-1954)

Bloemstuk
Hermanna Cornelia Johanna (Micha Landt) van der Worff Smitt (1912-1954)
Verkocht