Herbert Fiedler

(Leipzig 1891-1962 Amsterdam)

Herbert Fiedler studeerde aan de kunstacademie in Dresden, maar omdat de lessen traditioneel waren vertrok hij in 1912 naar Berlijn. Hij werkte er met zijn kunstenaarsvrienden George Grosz en Max Beckmann. Een jaar later verhuisde Fiedler naar Parijs, waar hij, net als in Berlijn, zijn onderwerpen vooral aan de rand van de stad vond. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog dwong hem terug te keren naar Berlijn. Een dag voor het mecenaat van mevrouw Jaenchen-Woermann uit Hamburg, die hem zou steunen met een atelier en een maandelijkse toelage, zou ingaan moest hij Parijs verlaten. Via Keulen en Berlijn keerde hij terug naar Leipzig. Hij was in de veronderstelling dat hij niet opgeroepen zou worden voor militaire dienst, aangezien zijn broer al in dienst was geweest. Na een korte opleiding werd hij echter toch naar het front in Rusland gestuurd. Hij keerde in 1916 zwaar gewond terug van het Russische front. Na maandenlange revalidatie kreeg hij vervangende dienstplicht en moest hij tot 1921 op een distributiekantoor in Berlijn werken. Door geldzorgen gedwongen werkte tot 1926 achtereenvolgens voor een woningbureau in Berlijn en in de filmstudio’s en ateliers van de UFA.

Fiedler bleef tot halverwege de jaren dertig in Berlijn, waar hij kleurrijke, persoonlijke schilderijen maakte. In deze periode maakte hij een studiereis naar Zuid-Italië en verbleef hij weer even in Parijs, waar hij de kunstenares en zijn latere vrouw Amrey (Annemarie) Balsiger (1909-1999) leerde kennen. Omdat Amrey uit een vermogende familie kwam, was Fiedler de eerste tijd van zijn financiële problemen verlost. Amrey was kunstenares en nam in 1931 deel aan de Salon d’Automne. Toen Hitler aan de macht kwam, weken Fiedler en Amrey op advies van UFA-fotograaf Kurt Kahle (1897-1953) in december 1934 uit naar Nederland, veel van hun spullen achterlatend. Ze arriveerden in Amsterdam, maar verhuisden begin 1935 naar Laren (N.H.). Hier schilderde Fiedler de landelijke omgeving en de dorpelingen. Fiedler en Amrey trouwden in 1938 en een jaar later werd hun dochter Sabine geboren. Fiedler maakte een groot aantal portretten van moeder en dochter.

Kort na de inval van de Duitse bezetters werd het huis van de Fiedlers gevorderd door de Duitsgezinde burgemeester van Laren, en werd het gezin gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Hier werd Fiedler opgenomen in de levendige kunstenaarskring van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars, en op voorspraak van Jan Wiegers werd hij lid van de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. Ondanks positieve kritieken verkocht Fiedler maar weinig van zijn kunstwerken. Hij hoefde zich als Duitser niet aan te sluiten bij de Kultuurkamer, maar door de Duitsers werd zijn werk wel bekritiseerd. Fiedler en Amrey spraken elkaar tot het einde van de oorlog aan met de namen Philippe en Germaine, of kortweg Maine; zo ondertekenden zij soms ook hun werk.

Na de oorlog sloot Fiedler zich aan bij de kunstenaarsgroep De Realisten, die de figuratieve schilderkunst propageerde in een tijd waarin de abstracte stromingen veel aandacht kregen. Fiedler zelf zette zich af van gedetailleerde vormen. Hij was naar eigen zeggen steeds op zoek naar de ‘bondigste, kortste en eenvoudigste vorm’. Een jaar na zijn zeventigste verjaardag werd een grote overzichtstentoonstelling van Fiedlers werk gepland in het Stedelijk Museum, maar tijdens de voorbereidingen werd de kunstenaar getroffen door een hartaanval: de solotentoonstelling werd zo een herdenkingstentoonstelling.

In voorbereiding: Oeuvrecatalogus Herbert Fiedler (1891-1962)
De Stichting Herbert Fiedler Project werkt sinds enige tijd aan de inventarisatie van het complete oeuvre van Herbert Fiedler. Zij doet dat in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en Kunsthandel Studio 2000 Blaricum. Het gehele oeuvre zal worden opgenomen in het RKD-images bestand en wordt later mogelijk in boekvorm uitgegeven. Mocht u beschikken over werk of mogelijk nog onbekende informatie over Fiedler, dan wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met Studio 2000, via de contactpagina op deze website of via telefoonnummer 035-6409432. Voor nadere informatie over Fiedler kunt u terecht op www.herbert-fiedler.eu; RKD kunt u vinden op www.rkd.nl.
 

  • Naam: Herbert Fiedler
  • Geboren 1891
  • Overleden 1962
  • Schilder.