Boch, Eugene

Boch, Eugene Eugene Boch

Naast Theo van Rysselberghe was Eugène Boch een van de medestichters van Les XX. Eugène was de jongere broer van Anna Boch. Het werk van Boch kenmerkt zich evenals van Rysselberghe door een kleurrijke impressionistische stijl met een iets brede toets. In 1888 werd Eugène Boch door Dodge Macknight geïntroduceerd bij Vincent Van Gogh. Samen met Anna Boch steunde Eugène talentvolle collega kunstenaars. Hij wisselde werken uit met Vincent van Gogh en kocht verschillende schilderijen van bevriende kunstenaars aan.

 

Boch schilderde aanvankelijk als autodidact, hierin bijgestaan door zijn zuster. Zijn landschappen waren geinspireerd op het realisme van de schilders van de Société Libre des Beaux-Arts. Op aanraden van zijn neef, kunstenaar O. Maus, ging Boch in Parijs studeren bij Bonnet en Cormon. Hij ontdekte er de impressionisten en ontmoette er Toulouse-Lautrec. In de jaren 1880 maakte Boch talrijke reizen naar het zuiden van Frankrijk, Spanje en Algerije. Hij probeerde eerst schuchter een paar doeken te schilderen in de trant van de impressionisten.

Hij vestigde zich in Montmartre en had er omgang met de avant-garde-kunstenaars. In 1888 ontmoette hij Van Gogh tijdens een reis naar de Provence en raakte met hem bevriend.

Boch verbleef drie maal in de Waalse mijnstreek. Kenmerkend voor zijn doeken zijn de lange penseelstreken in ongemengde kleuren in de trant van Pissarro. Dank zij de contacten die hij in Parijs wist te leggen trad hij op als bemiddelaar tussen O. Maus en de genodigden van de groep XX. Rond de eeuwwisseling werd zijn impressionistische stijl onder invloed van Van Gogh en Cézanne synthetischer. Hij verbleef lange tijd in Monthyon waar hij een huis had laten bouwen.

 

Literatuur: S. Goyens de Heusch, Het impressionisme en het fauvisme in Belgie, Antwerpen 1998

  • Naam: Eugene Boch
  • Geboren La Louvière België 1855
  • Overleden Monthyon Frankrijk 1941
  • .

Eugene Boch

Geboren: La Louvière België 1855.

Overleden: Monthyon Frankrijk 1941.

Werken van Eugene Boch (1855-1941)

Les bords de l’oued’, Biskra, Algerije
Eugene Boch (1855-1941)
Verkocht